Monday, December 1, 2008

Kenangan Terindah @ JakartaPuncakBandung..




hello darling2ku..
kagen bener gue sam lo.. hahaha.. sori lar lame giler nak amek mase hupdate cite holiday i nie.. bukan ape gambo byk sgt, nak hupload sikit punye hazab.. mane taknyer caption sume besau2, nielah jadinyer.. tapi berkat sabau, nielah hasilnyer..
so enjoy reading yach!!

<..posing b4 terbang bersame KLM.. lawo we all lagi dari pramugari KLM okey??..>

nak cite pasal my trip wif mylovely YM amat2lah besh giler.. p holiday la pulek kan?? hilang sume problema.. rase mcm takmo keje dah.. very good therapy oso.. hehehe.. this trip was superb n enjoy sangat2.. kali nie tak sume YM yg 4low pasal ade yg dah penah pegi.. so we all nie je yg belom sampai je la mengholidaykan diri.. all of us 21org temasok our tour leader from MH cik Siti comel.. kire member baru YM kali nie ie Miera (adek Arnie..) + Bell (anak auntie Rose..) + Auntie Mamamia (kawan opis Auntie Rose..) + Adik (Zuly lil bro..) + Along (kembau Pija..) + Sara (adik Siti..) n Auntie Nadia (tatau ar name dia..) dorang bejaye la kirenyer menambat hati kami YM yg sedia ade utk join the club.. iyo ko?? aduyaiii.. diam2 sudey.. dalam ramai2 yg baru tue, adik c Arnie la yg paling fening lagi hapening.. sume bende dia buat.. dari nari dangdut sampai dok ngajokkan org.. dia lar.. ngusik org jgn cakap la, ade jer idea dia.. sampaikan my Ateh pon boleh jadi Mama dia spanjang brade kat Indonesia.. elok2 je sampai KLIA balik, teros declare dah tak jadi anak.. boleh?? klaka budak nie, kire our new penglipur lare lar.. yg kaki shoping pon dia gak.. seb baik ade kakak sebaik Arnie 2 yg ghajin melayan.. huhuhu.. (u, i puji ok.. paham2 lar yea? hahaha..) kali nie our group besides trio Indonesian tue, hanye ade 2jejake ganteng saje ie Adik Zuli n Mr.Gunners Mael.. tot bleh jadi bodyguard fofuan2 YM tapi hampehhhh.. ngikot pompuan lagi ade (sape tue?? opsss.. sori..) hahaha.. girl power lebih dari segalenye.. oklah, and the story begin..

<..horey!! PATI2 telepas dari sekatan Imigresen.. huhuhu..>

Day1 :

our trip start hari Rabu 19Nov till Ahad 23Nov.. kire 5days 4nite.. kali nie YM nek KLM pegi n balik (Dutch punye airlines..) besides AirAsia, KLM femes gak.. tapi KRU2 dia tuek2 u.. better Malaysian Airlines lagik.. mase pegi tue, i dah rugi 1 hari la pasal our flight kol 1645hrs dah petang.. sampai sane 1hour later but time Indon pulek -1hour, kire mude sejam ar.. sampai2 jer mase kat Imigresen ade la sorang cowok indon, ganteng shekali.. boleh budak2 sengal nie (YKWYA..) brato nak p chop kat dia jer (sian staff2 yg tak ganteng kan??) siap snap2 gambo lagi.. ade jugek yg kat kaunter lain tapi main2 mate ngan cowok tue.. aduyaiiii korang.. tapi memang klaka gile mase tue.. yg tak brape bujang pon same naik gak!! sape tue?? after sume settle, YM ditemukan sama Pak Rijal our tour guide dari Indon.. funny gak bapak nie.. intro dari dia jer dah klaka mase dalam bus.. hahaha.. gelak saje YM dibuatnyer.. u tau JAMAK kan?? slalu ade 2 jer ie Jamak Takdim n Jamak Takkhir.. tapi Pak Rijal bagi 1 lagi Jamak.. dia kate Jamak paling femes bile ade tour nie.. u tau ape?? Jamak 'Takyah'.. ahaks!! ade yg tekene?? lu pk la sendiriiii.. meletop bus dek gelak.. our bus driver name dia Mas Jajat (ensem u, muke mcm Bambang Pamungkas.. tapi tak dan amek gambo ngan dia lar.. very the shy..) 2nd driver pulek, Mas Didy (haa yg nie Arnie punye!!) hehe joking.. memang dorang besh.. friendly n etc.. b4 kene humban kat hotel, YM stop makan dulu kat Rumah Makan Pelabuhan Lembur Kuring.. makan ape lagi kan nasi padang lar.. not bad.. lepas makan teros kene anta kat hotel pasal Mall2 kat Jakarta byknyer 2top kol 9.. dah tak dan dah YM nak p shoping moping.. baguih jugek kan?? at least duit yg juta2 tue tak luak lagi.. hehehe.. 2pon ade yg rungot kate y lah 2top awal sangat.. huhuhu.. our hotel kat Jakarta cantek shekali.. memang puas hati.. name hotel tue, Santika Jakarta Hotel (4star hotel u..) bukan kat middle Jakarta la, jauh sket but not so far.. YM kat c2 2mlm.. memang besh hotel tue wif a good bfast lagi.. erm.. thanks to Siti la yg berusehe memuaskan hati YM.. malam nie takde aktiviti so i + Ateh + Lynn + KY + Miera ronde2 hotel sambil begambo.. n c noty Miera snap 1gambo kontrovesi.. huhuhu.. biarla rahsia!!

<..sanding ghamai2 tapi mane sang terunenyer??..>

Day2 :

our 2nd day start seawal jam 9pg.. YM di bawa ke kilang batik yg terfemes di Jakarta.. beli gak lah selai nak buat baju kurong tapi tang kain jer pasal baju nak carik kat sini.. pas2 p tengok monumen yg ade kat Jakarta.. lupe ar ape name dia.. kpale otak ingat nak shoping jer.. bende2 sejarah nie kureng sket ar nak layan.. we all stop 4 lunch kat Salero Jumbo, dekat2 area Sarinah (1of the femes shoping mall kat Jakarta..) after that sempat lagi belari p HRC jap.. acare wajib kan?? kang tak cukop plak koleksi.. ape lagi beli tshirt HRC la.. lepas tue Pak Rijal anta YM ke Tanah Abang.. shoping giler2 kat sini u.. sume ade, cakap je nak ape.. yg tak brape nak ade duit je kot?? hahaha.. belambak2 la telekong, tudong n etc YM borong.. 1st day shoping dah tak muek bus u.. camno?? balik dari c2 dek kerane macet kene rearrange balik schedule.. last2 p Sarinah n dinner kat tempat same ngan lunch @ Salero Jumbo but tak makan nasi padang lagik, makan seafood plak.. after that teros balik hotel n this time bemule la era berkaraoke dalam bus.. pasal dorang ade beli CD.. murah giler walau dah convert to RM.. ape lagi melalak sakan la memasing kan?? acare cam biase bemule ngan c Along kemba Pija (dia kan fantang nengok set2 karaoke nie..) hehehe.. terus2an dia nyanyi.. tapi YM pon layan gak.. bile kasi mike masing2 malu tapi bile part chorus, masing2 layan.. besh giler!! sampai hotel sesi angkot mengangkot barang ke bilik masing2.. dlm dah bebeg2 beli barang, ade gak yg sempat lagi nyinggah kat lobby nye kedai.. i jugek yg kene jage barang2 dorang.. isyyhhh!! ntahlah YM nie.. so esok awal2 pagi dah kene gerak nak ke Puncak lak.. morning kol awal u, 430pg pasal suboh awal..

<..me+mael+nadia+auntie asmah+auntie 'soalan'+ateh @ province Sumatera Barat..>

Day3 :

lepas bfast n check out, YM gerak dari hotel kol 9pg.. OMG u.. bas dah penoh, camne nie.. Pak Rijal kate hari nie beg dah mule beranak.. esok2 kat Bandung kelua cucu balik Jakarta balik dah becicit.. tapi betol u, bus dah padat ngan beg.. ape nak buat, nak 2ka bus dah tak dan.. redah je lar.. so 2day our schedule akan ke Puncak n on the way singgah kat Beautiful Indonesia in Miniature Park (ala2 mini Malaysia yg kat Melake tue..) and Safari Park (sape yg ade kesempatan, should go.. worth it!! better dari Safari mase i pegi Korea ri2..) b4 that singgah lunch kat Rumah Makan Puri Handayani.. femes tempat nie pasal i nampak ade artis sign atas piring n dorang buat display.. tapi yg i kenal Yuni Shara jer.. hehe.. kat Miniature Park tue kite bleh tengok province2 yg ade kat Indon nie.. tapi tak dan pegi sume, just singgah kat Sumatera Barat, Bali n Papua.. kat Sumatera Barat nie ade la anak monyet buat show.. sian dia u.. kene ikat kat lehe pastu tokei dia sroh buat mcm2 aksi.. dari nek basikal, bekude kepang sampailah konon2 tgh make up.. pastu nanti monyet tue datang kat kite mintak duit.. so cute anak monyet nie.. dalam2 ramai YM tue, ade sorang yg penakot.. sergah dek anak monyet menjerit tak hengat!! sape dia?? wakwakwak.. Mael slalu cakap 'Yo makcik sape la nie??' sape ek?? huhuhu.. kiteorg nek gak kete gantung yg ade kat sane.. senang dapat tengok sume province skali gus.. u tau tak ape kete gantung tue?? haha.. kat Mesia panggil cabel car lar.. bahase Indon nie kadang2 funny, jadi bahan gelak kiterorg jer.. tapi tak bek kan?? u, Safari Indonesia besh.. sape ade pluang, pegi.. mcm i kate la, worth it dari kat Korea tau?? binatang byk n rajin buat 'keje'.. hahaha.. memang musim mengawan kot ea?? begeme 1bas tgk 'aksi' binatang2 nie.. lepas tue YM singgah kat Baby Zoo.. kire tempat baby2 animal lar.. kalo nak amek gamba kene bayo dalam 20RibuRupiah (around RM7 jer..) i sempat la begambo ngan anak rimau.. skali rimau tue ngap?? i ngeppp.. hehe.. lepas sume dah puas, singgah solat n pastu mandangkan mase belom sampai for dinner, Pak Rijal dengan hati yg baik singgah kat Factory Outlet @ Puncak.. oklah price dia, not bad.. kalo u rase kat Mesia driver2 kite daring, kat sini lagi lar.. xpecially all the way to Puncak.. jalan sempit sangat 2lane jer, driver2 sume daring2.. tapi 1thing yg buat kureng xcident bak kate Pak Rijal, driver sume saba2 belake (yg kureng saba Mas Jajat jer kadang2 tue pasal dia slalu menang bab2 overtake nie, org lain surrender dulu..) dorang kalo rase nak overtake, blasah jer u tapi mungkin dah biase kot.. tak jadi ape.. alhamdullillah.. b4 p hotel YM makan malam dulu.. lupe la pulek name Rumah Makan tue tapi i rase the best nasi padang la compare to b4 punye.. KY kali nie flat dah.. migrain katenyer.. abish kua sume makanan dalam pewot, sian dia.. mase we all makan dia just minom jer.. our hotel 2nite ie Surya Indah Hotel @ Cipanas (area nie sume name tempat start dari 'Ci'..) konsep hotel nie ala2 chalet.. envoirement cantek shekali (Siti sure tegelak bile Ateh sebot pekataan nie..) tapi sempit sket lar.. seb baik 1malam jer u.. kat sini femes ngan massage u.. so Mbak2 YM sume belumbe hendak dimassage.. tapi unfortunately sorang je yg keje, so kene tunggu 2rn.. ramai yg melepas tapi myAteh dapat.. malu tapi mau nie.. menjerit la dia bile Mbak tu singkap kain dia.. siap kua dialog nie 'jgn pegang saye punye!!!'.. hahaha lawak kan?? i ngan Lynn siap 2top muke ngan bantal pasal dia malu la kununnyer.. lawak lawak.. tebahak bahak dok gelakkan dia.. seb baik i tak ske massage2 nie.. i geli la bile org dok sentoh badan i.. eee.. takotttt!! 2jer aktiviti pasal sampai hotel pon dah malam, ramai buat hal sendiri.. sian Lynn kene 'halau' kat KY pasal dia nak tido n 2top lampu, migrain kan??

<..yg mane satulah idaman Pak Rijal ea?? tapi 4sure c Amiro..hahaha..>

Day4 :

hari yg amat2 meletihkan dan ditunggu2 oleh sekelian YM.. mane taknye nak p Bandung kan?? time to shop till u drop bebeh.. hari yg padat ngan aktiviti tambah ngan macetnye lagik.. adoiiii.. cewah mcm diari artis lak ea?? hari nie c Arnie lak flat.. sakit pewot n tempat yg paling kerap disinggah ie bilik kecil.. hehehe.. sian Arnie dah la ciput, kene ulang alik lak kat bilik kecik, ilang sume ayo dalam badan.. tapi dia strong girl.. 2day YM gerak dalam kol 8pg kot.. from Puncak to Bandung jalan dia u, hazab la.. melingko lingko dgn kene nek bukit lagi dgn lori lagi.. dah la melalui 'rumah mase depan'.. ape tue?? huhuhu.. seb baik bas YM kuat (drivernyer cekap banget deh..) n takde prob langsong.. alhamdullillah.. 1st stop YM singgah kat Sari Ater Hot Spring Resorts,Taman Wisata Alam Gunung Tangkuban Perahu.. tempat air panas.. sempatlah rendam kaki ilangkan sket lemak2 n kulit2 mati.. hapening u tempat nie, ramai family picnic.. dah dok brendam (walaupon kaki jerk..) singgah makan dulu kat 1resort nie.. this time buffet style.. then proceed to our next stop, tempat volcano ie subhanallah u, kuase Tuhan kan?? cantek tempat nie.. Gunong brapi nie still aktif tau, last dia malatopz year 97 tak silap i.. yg tak besh bau blerang je ar.. yg len2 cantek shekaliii.. nak nek atas, bas kene stop 1tempat n YM dibawa naik ngan ala2 lori pickup la.. ape lagi nak buat kat tempat2 cantek nie kan kalau tak snap2 gambo.. macam2 gaye macam2 aksi.. happy giler la.. kat sini pon sempat shoping u.. yaAllah ade je bende dorang jual makanya adelah org membeli dok?? hehehe.. erm lepas abis sume time to go for the real shopingggg!! Factory Outlet la ape lagi kan?? memang besepah sepah FO nie.. kawasan dia mcm kat Bangsar.. byk giler u FO nie, memang takkan cukop kalau 1hari jer nak shoping.. sebab telampau byk.. u name it n u got it.. kene pandai pilih lar nak p masok jalan mane.. Indon nie tak kire kat Jakarta ke Puncak ke or Bandung skalipon, macet memang giler2 babas.. nak p tempat dekat je tapi dek sebab macet haruslah betape dalam bas.. mase YM masok Bandung pon weekends, so org Jakarta byk 2ron for shoping gak.. be+ la kan?? tapi walau tak brape puas, tetap puas gak lar shoping.. hehehe.. time yg Pak Rijal kasi macam tak penah cukop, cepat je dah nak blah.. lepas sume YM dah penoh tangan dek plastik bag dan ape lagi bas yg dah sepadat2 tidak, gi makan la.. dah penat shoping sure lapo kan?? nie lagi hazab.. nak buat u2rn p makan pon kene tempoh lautan krete n manusia.. aduyaiii.. tak larat rase nak tengok.. tempat makan kali nie name dia Sindang Reret Restaurant.. same dish, nasi padang.. kali nie ade penyanyi so hapening la sket.. YM siap request lagu lagi.. gian nak bedangdut tak dapek2 so c Miera yg noty nie pon request la dangdut.. mintak lagu Inul Goyang Gerudi takdek, goyang Miera pon jadi lar.. dengan dia2 skali begelek.. betol la budak nie tak betol.. hahaha.. jgn mare 'budak kecik'.. langsai sume, teros ke hotel.. hotel pon tempat tiduran jer.. name hotel nie Mutiara Hotel Bandung.. even only 3stars but cantek kalo compare ngan yg kat Puncak ritue.. yg besh YM sume satu level n our room sbelah nyebelah.. ape lagi kan?? sampai ade yg leke borak tak hengat nak balik bilik.. i kene p turotkan.. eee.. bab gosip2 nie masing2 celik je mate kan?? hahaha.. i tau ape yg korang story mory, i denga ok?? tapi denga hilaian gelak tawe korang jer.. ahaks!!! dekat kol 3am baru dorang balik ke sarang masing2.. walau lambat tido, YM tak penah lewat tau.. on the dot.. Pak Rijal pon ngaku okey?? pejam celik pejam celik, esok dah nak balik Jakarta n of coz KL.. kejap je rase.. macam tak puas jer 2gether2 wif YM.. erm ntahlah..
kapan besama lagi deh??

<..shoping terakhir b4 fly back to KL..awat jauh sangat Pak Mael ooiii..hahahaa..>

LastDay :

pagi yg mendung.. semendung hatiku pasal nak kene balik dah.. huwaaaa.. takmo balikkkk!! huhuhu.. YM gerak awal pasal takot macet nak masok Jakarta.. tapi kali nie dah tak tempoh laluan melingko lingko tue tapi gune highway.. dalam 2 1/2hrs sampai Jakarta.. last tempat YM akan p b4 nek KLM ialah ke Mangga Dua.. tempat shoping lagi u.. bile la nak stop ek?? tempat for habiskan saki baki Rupiah yg ade.. borong beg la ape lagi.. Ateh je beli 4jibik.. aduyaiiii.. camne tue?? tot Mangga Dua tue kecik ropenyer byk ler.. lain2 seksyen nyer.. mane nak dan jalan sume tempat kan?? hari nie lunch takde so kene carik sendiri.. our port ape lagi McD lar.. cepat n mudah.. lepas makan, time to shoping.. erm no komen la kalo dah pompuan2 yg shoping.. lelaki harus jadi bodyguard jer (sape ek??) sakit mate tengok lautan manusia @ MD.. nasib la dah nak balik, kalo tak mau berkontena YM bawak balik.. erm.. mase dalam bus ke airport, Mr. Bodyguard Mael jadi wakil YM nyampaikan spatah due kate n sikit sumbangan YM to our Pak Rijal + Mas Jajat + Mas Didy yg saba melayan kerenah YM spanjang YM kat Indonesia.. u guys r great n YM sayang banget sama kalian.. from MD teros je ke airport wif 1000 kenangan terindah.. our flight @ 1900hrs dalam kol 8mlm waktu Mesia.. b4 that sempat lagi posing2.. dari gamba ok sampaila ke gamba2 bangang.. ade je idea c Miera.. cantek shekali pulak tue.. kecoh la kejap airport 2 dek YM.. memang puas hati sangat la trip kali nie walaupon?? hahaha.. me, personally teramatla enjoy the trip n luv banget sama Jakarta n will b back!! apekah akan ade lagu CINTAKU TERTINGGAL DI JAKARTA??
ahaksss..

<..antare gamba bangang dari YM..tengok Auntie Rose, sporting kan??..>


Nota Kaki Yoyo :
b4 i brenti mrepek, i nak share the other side of xperience i la kaedahnye spanjang brade kat sane.. i rasekan, kite nie memang beruntong sangat2 la dok sini.. ade keje, cukop makan, cukop pakai n boleh p holiday bagai.. kalau tgk org kat sane yg kebanyakkannye peniage kaki 5, boleh insaf u.. lifestyle dorang yg serbe kurang n susahnyer dorang nak carik duit sampai keja2 org nak menjual.. even kat divider jalan pon dorang boleh meniage.. YM turon je dari bas, dorang dah kerumon even kat lua hotel n rumah makan pon dorang setia menunggu.. kalo bas waiting lagi la.. siap ketok2 cermin nak mejual.. asalkan tejual barang2 dorang tue, they r happy n really happy.. u tawar la semurah mane pon asal dorang puas hati, jadik jer.. kadang2 tak terime dek akal hargenyer bile dah convert to our money.. kalo kite kompem nak beli kat Mas A nie, Mas2 lain akan bentang hasil jualan dorang mintak kite beli jugek.. camne?? tak sampai hati nak tengok u.. mase kat Tangkuban Perahu lagi lar.. YM nek atas bukit pon dorang ikot.. ade yg siap tinggalkan name hopefully YM akan datang balik n beli kat dorang.. kadang rase mcm Datuk Siti Nurhaliza lak dikeja paparazi.. hehe.. tak beli kang, kesian.. sampaikan Auntie Mamamia kate dia beli pasal kesian jer u.. ntahlar.. 1kes i tenampak mase tue kat Sarinah, budak2 dalam kategori skolah rendah boleh jadikan payong sumber rezeki dorang.. u tau macam mane dorang buat?? mase tue ujan lebat, i'm waiting la till tedoh.. so i peratikan budak2 nie akan oper payong utk u.. n dorang akan belari2 anak ikot blakang customer.. dgn basah kuyop n tak beslipa.. kesian sangat.. dorang pk nak carik duit je kan?? keje ape je la asalkan dapat duit.. yg mintak sedekah dgn kendong anak kecik lagi lar.. aduyaiii.. memang sedih tengok dorang nie.. memang menginsafkan n tedetik hati mase tue yg how lucky u r Yoyo..
haruuuu!!

<..antare hasil2 'rompakan' selame 5hari 4nite..hehehe..>

mak aiii.. panjang giler ropenyer story i ea?? huhuhu.. xcited nak share wif u.. nie lah beshnyer kalau kite p holiday wif some1 yg kite know n luv.. semuanya indah2.. rase dah takmo keje, nak holiday jer.. dalam trip nie gak la i dah mule 'kenal' sorang demi sorang YM dengan lebih dekat.. ape yg dorang suke, tak suke, tak brape suke.. yg penting i slese bile wif u guys!! so YM, our next destination?? hahaha.. org sibuk2 zaman gawat nie, YM tetap memplaning.. tapi tak mesti jadi kan?? tengok rezeki gak.. ure2 ade yg plan nak ke NZ and Gold Coast next year.. sape tue?? wat eva it is, kene tengok budget gak dong.. nothing GRATIS in this world okey YM!! (yg tatau makne Gratis, taip GRATIS dan anta ke 334tekan2 tak dapat..) wakwakwak.. so to all YM's family, thanks for being such a gud frens and Yoyo always love yall 4 eva.. for those yg baru join YM family, Selamat Datang.. nice knowing u!! xpecialy kat 'budak kecik' yg slalu bikin havoc.. u always make us laf wif ur pragai giler2 tue.. to my readers (ade ker??) enjoy reading n have fun yach!!


p/s: to all YM, sori la kalo ade cite2 i nie yg buat u all tersentoh, terusik, terase, termarah, tergeram, terkesima, terketawe terbahak-bahak atau ape jue ter2 yg seangkatan dengannyer.. tapi inilah cite yg datang dari hati sbenaunyer.. hati yg ikhlas tapi jauh.. huhuu.. sori naik lori dengan kumari ea?? sayanggg YM.. muahss!!


~A Trip To Remember~


c u when i c u..


i luv u!!

2 comments:

ateh said...

amboi...panjang & lengkap cite ko...sampai babak2 aku pun masuk...huhuhu..

YoYo said...

wakwakwakkkk..
2lah namenyer bile becerite dari hati..
ahaksss..